gezonde maaltijden plannen

7 Tips van de leefstijlcoach om de avondmaaltijd te plannen en stress te voorkomen

Als drukke ondernemer en manager ben je voortdurend in beweging, altijd bezig met het managen van deadlines, vergaderingen en andere verantwoordelijkheden. In deze hectiek kan het plannen van gezonde maaltijden er weleens bij inschieten, wat leidt tot stress en een onevenwichtig eetpatroon. Wij begeleiden veel mensen naar een gezondere leefstijl en hebben het in onze gesprekken regelmatig over knelpunten rondom de warme maaltijd. Maar maak je geen zorgen, want wij hebben de oplossing! Wij geven je 7 waardevolle tips om maaltijden te plannen en zo stress te voorkomen, zodat je beter in balans kunt komen.

1. Prioriteer je maaltijdplanning

Net zoals je zakelijke afspraken plant, moet je ook tijd reserveren voor het plannen van je maaltijden. Zie het als een niet-onderhandelbare afspraak met jezelf. Door een gezonde avondmaaltijd een hoge prioriteit te geven, zul je merken dat je gezondere keuzes maakt en stress vermindert.

2. Maak een weekmenu

Neem een vast moment in je week om een planning te maken. Bedenk welke dagen drukker zullen zijn en pas je maaltijden daarop aan. Vooraf plannen helpt je om gezonde ingrediënten in huis te halen en te voorkomen dat je naar ongezonde opties grijpt. Denk aan gerechten die snel te bereiden zijn en weinig ingrediënten vereisen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar het helpt ook om impulsieve, ongezonde keuzes te voorkomen.

3. Kijk vooruit

Bekijk hoe de komende week eruit komt te zien: let op je werktijden, sporten of andere verplichtingen. Bekijk wanneer je weinig tijd hebt om te koken en wanneer je uitgebreider kunt koken. Pas daar je maaltijdplanning op aan. Als je dit goed onder de knie hebt, kun je zelfs gaan nadenken over het gebruiken van avondeten als voedzame lunch voor de volgende dag. Zo maak je je gehele week in kleine stapjes gezonder.

4. Houd het simpel 

Je hoeft geen chef-kok te zijn om gezonde maaltijden te bereiden. Als tijd een schaars goed is, kies dan voor snelle en gezonde recepten. Er zijn talloze recepten die weinig bereidingstijd vergen en toch voedzaam zijn. Zo kun je gezonde maaltijden op tafel zetten zonder kostbare tijd te verspillen. Gegrilde groenten, een stukje vlees, vis of noten en volkoren granen kunnen snel worden bereid en vormen een voedzame basis voor elke maaltijd.

5. Leer ‘Meal preppen’ 

Meal preppen is een vaardigheid die je helpt om georganiseerd te blijven en stress te verminderen. Maak gebruik van je vrije tijd in het weekend of op een vrije dag om maaltijden voor de komende week te bereiden en in porties te verdelen. Bewaar ze in de koelkast of vriezer. Zo heb je altijd gezonde opties beschikbaar, zelfs op dagen waarop je geen tijd hebt om te koken. 

6. Bedenk wat je wilt eten 

Je kunt kiezen voor een paar eenvoudige maaltijden die je regelmatig maakt, maar doe ook eens inspiratie op aan de hand van recepten van websites of uit kookboeken. Je kunt ook thema’s bedenken; bijvoorbeeld een soepdag, een vegetarische dag, een pastadag, een ovendag. Dit geeft je meer houvast bij het bedenken van een lekkere, gezonde maaltijd.

7. Maak een boodschappenlijstje en haal voldoende in huis

Noteer alles wat je nodig hebt en haal het in huis of laat het bezorgen. Check van tevoren wat je nog in huis hebt. Wat ligt er nog in de voorraadkast, de vriezer of de koelkast? Doordat je precies weet wat je wilt gaan eten en checkt wat er nog is, kun je ervoor zorgen dat je voldoende in huis hebt om je maaltijden te bereiden en voor gezond en voedzaam te kiezen. Zo hoef je niet op het laatste moment nog naar de supermarkt.

Last but not least; Het leven van een ondernemer of manager kan onvoorspelbaar zijn. Soms lukt het niet om je maaltijden perfect te plannen, en dat is helemaal oké. Wees flexibel en laat jezelf niet ontmoedigen door kleine tegenslagen. Pak de draad gewoon weer op en focus op je volgende gezonde maaltijd.

Door deze tips toe te passen, kun je stress verminderen en beter in balans komen. Voor ons werkt het in elk geval! Wij plannen onze maaltijden vooruit en laten eens per week de meeste boodschappen bezorgen. Het geeft ons veel rust om te weten wat we gaan eten. Gezonde voeding is de sleutel tot een energiek en productief leven, en met wat planning en organisatie kun je dit gemakkelijk inpassen in je drukke schema. Dus, ga aan de slag en ontdek hoe het plannen van je maaltijden je leven een stuk relaxter maakt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *