balans tussen werk en prive 7xgezond

Waarom een goede balans tussen werk en privé belangrijk is

De afgelopen jaren zijn we, mede door corona, steeds meer gewend geraakt om thuis te werken. De mobiele telefoon, laptop en 24/7 internet dragen daar ook aan bij. We kunnen altijd en overal werken. Dit kan natuurlijk heel prettig zijn, we worden er een stuk flexibeler door. Dit geeft veel mensen de gelegenheid om werktijd zelf in te delen, maar het kan ook zijn keerzijde hebben. Het werk loopt namelijk steeds meer door je privéleven heen. Ook wij ervaren dit, als zelfstandig ondernemer. Nog even snel wat mails checken, de administratie bijwerken en ondertussen naar je kind luisteren…daarna snel je kind naar sport brengen en o, ja, er moet ook nog gegeten worden…na het eten schuif je toch nog even achter de laptop om een nieuwe blog te schrijven…

Wij merken dat het soms een flinke uitdaging is om een goede balans te houden tussen werk en privé. Bij mij, Mieke, is het nemen van voldoende ontspanning echt een uitdaging, maar ik voel dat het nodig is. Als ik het niet doe word ik er thuis niet leuker van. Ik begin dan onrustiger te slapen. Dan weet ik dat ik echt mijn balans moet herpakken. Ik doe het ook, want anders zal het veel grotere consequenties gaan hebben.

Ziekteverzuim

Merk jij dat je het lastig vindt om je werk los te laten en dat het moeilijk is om tijd voor jezelf te vinden?
Ben je steeds moe en heb je steeds vaker een kort lontje?
Dan is jouw balans tussen werk en privé zeer waarschijnlijk verstoord.
Als je niet uitkijkt schiet je door…met mogelijk burn-out tot gevolg.

Het ziekteverzuim in Nederland is in jaren niet zo hoog geweest als nu. In Q3 2022 was het volgens het CBS 5,6%. En hoewel zzp-ers en ondernemers al jaren minder burn-outs rapporteren dan mensen in dienst, zijn de gevolgen stukken groter als je er wel mee te maken hebt.
Wij maken ons zorgen om al die mensen die niet fit zijn en veel moeite hebben met de balans tussen werk en privé. 

Je kunt het tij zelf keren, maar waarom zou je dat doen?

Voordelen van een betere balans tussen werk en privé

Flexibiliteit in werk is heel fijn, het biedt ons veel voordelen, maar zorgen voor een goede werk-privébalans ook.
Zowel thuis als op het werk hebben we er veel aan.

Wie beter in balans is, voelt zich fit en heeft de energie om na een werkdag nog iets anders te ondernemen in plaats van op de bank te ploffen. Je hoeft niet het hele weekend te gebruiken om weer op te laden voor een nieuwe werkweek. Hoe fijn zal het zijn als je in de avond de energie hebt om een lekkere wandeling te maken of om je bezig te houden met je hobby?
Ook zul je merken dat je minder snel geïrriteerd bent en blijer wordt.

In je werk zul je ook merken dat je profijt hebt van een betere balans. Je ervaart minder stress en je zult minder snel ziek zijn. Dit zorgt natuurlijk direct voor een beter gevoel. Ten eerste kun je je werk beter blijven doen. Daarnaast zul je beter kunnen nadenken en productiever zijn. Als je je beter in balans voelt zul je je werk met meer plezier doen.

Je bent creatiever omdat je meer rust en ruimte ervaart om tot goede ideeën te komen. Ook dit komt je werk ten goede.

Kortom mensen met een goede balans tussen werk en privé voelen zich veel fitter, gezonder en presteren beter.

Wil jij dat ook?
Ga er direct mee aan de slag en klik hier voor onze gratis 7 tips voor een betere balans tussen werk en privé

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *