7xgezond ebike

De e-bike go of no go

Steeds meer mensen kiezen voor de e-bike. Jonge meiden die doen alsof hun fiets een brommer is. Hij rijdt bijna vanzelf. Haren in de wind en liever lui dan moe. Ouderen die rustig meetrappen en van de omgeving genieten. En de forens die zonder te zweten op zijn werk aankomt. Ik heb geen e-bike. Ben ik nu ouderwets, als ik nog dapper tegen de wind in trap?

Hoe goed is de e-bike eigenlijk voor je gezondheid? En wat nu als je door je drukke baan en de dagelijkse, vaak ook nog stressvolle rit woon-werkverkeer, geen tijd en puf meer hebt om in beweging te komen?

Op een gewone fiets beweeg je intensiever en verbrand je veel meer energie dan op de e-bike. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen zou een volwassene een halfuur per dag moeten bewegen. Voor fietsen geldt dat je ongeveer 15 kilometer per uur moet fietsen op een gewone fiets. Dit is geen zware inspanning, kost geen zweet en is goed voor je gezondheid. Op de elektrische fiets moet je je best doen om dezelfde inspanning te halen. Dit is een minpunt voor de e-bike.

Toch blijkt uit een studie van TNO dat de fitheid en gezondheid van mensen toenemen, als zij hun auto vervangen door een e-bike voor woon-werkverkeer. Het percentage van de mensen binnen deze studie die aan de beweegnorm voldeed steeg van 47% naar 93% gedurende het onderzoek. Dat maakt de stand 1-1.

Wat is nu het goede aan de e-bike?

Mensen gebruiken die vooral om grotere afstanden af te leggen. Die ze met een gewone fiets niet zouden doen.

En dat is nu precies wat goed is voor je gezondheid! Als je tussen de 10 en 20 kilometer van je werk woont is het slim om de auto te laten staan voor woon-werkverkeer. Op de e-bike heb je de mogelijkheid om het nuttige met het aangename te combineren. Het zorgt voor het verbruik van energie en je bent lekker in de buitenlucht, waardoor je je hoofd kunt leeg maken.

Ook als je minder mobiel bent is een e-bike een goed idee. Als je de e-bike gebruikt in plaats van een gewone fiets en fietsen je enige vorm van bewegen is, zal je conditie achteruitgaan.

Kortom: Elk ritje op de e-bike in plaats van in de auto is een ‘go’, maar elk ritje op de e-bike in plaats van de gewone fiets is een ‘no go’.  Dus mijn besluit staat vast; ik blijf lekker tegen de wind in trappen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *