Tijdens het pinksterweekend is het traditioneel luilak. Bij mijn mini-onderzoekje naar deze traditie kwam ik erachter dat dit vooral in Noord-Holland en een deel van Zuid-Holland een ding is, of was. Op de zaterdag voor Pinksteren reden wij vroeger met blikjes achter onze fiets en speelkaarten tussen de spaken door de straten om de mensen wakker te maken. De herinnering aan wat wij vroeger met luilak deden, inspireerde mij om dit blog te schrijven over nachtrust. Want als je wel eens slecht slaapt, weet je hoe waardevol een goede nachtrust is!
Slaap als basis van je dag
Sinds ik leefstijlcoach ben, ben ik me ook steeds meer bewust van de invloed van slaap op de volgende dag. Slaap is niet langer de sluitpost van mijn dag, maar juist de basis van de volgende dag. Deze mindset helpt mij om op tijd naar bed te gaan. Dat een goede nachtrust je helpt om meer energie te hebben en fitter te zijn zal geen verrassing voor je zijn. Maar welke invloed heeft nachtrust op wat je eet? In deze blog lichten we deze drie onderwerpen toe.
De invloed van slaap op je energieniveau
Het lijkt een open deur als we zeggen dat je door te slapen je energieniveau verhoogt. Als je een smartwatch hebt, zie je dat praktisch gebeuren. Wanneer je wakker wordt is je body battery als het goed is een stuk hoger dan toen je ging slapen. Ook als je geen smartwatch hebt kun je het herkennen. Als je uitgerust wakker wordt is je ‘batterij’ weer opgeladen. Tijdens je slaap ruimt je lichaam op en maak je groeihormonen aan. Zowel in je lijf als in de hersenen wordt rommel opgeruimd, je herinneringen worden ‘gearchiveerd’ en wondjes worden hersteld. De volgende ochtend begin je dus letterlijk opgeruimd aan je nieuwe dag!
Fitter en daardoor betere productiviteit op de werkvloer
In het verlengde hiervan, voel je je de volgende dag dus ook fitter. Als je beter slaapt, kun je beter omgaan met stressvolle situaties. Je maakt betere beslissingen, hebt meer doorzettingsvermogen en veerkracht. Dit kun je merken tijdens je werk. Slaaptekort heeft negatieve gevolgen. Zo blijkt uit onderzoek dat er meer ongelukken gebeuren als de zomertijd net is ingegaan maar ook dat rechters de dag na het ingaan van de zomertijd strenger oordelen.
Wat doet slaap met je eetgewoontes
Door slaaptekort maak je minder leptine en meer ghreline aan. Dit zijn hormonen die een tegengestelde werking hebben. Ghreline wekt eetlust op, leptine geeft een verzadigd gevoel. Als je te weinig slaapt, heb je een groter hongergevoel en een minder verzadigd gevoel. Dus op twee manieren zorgt slaaptekort ervoor dat je meer eet. Tel daarbij op dat je door een lager energieniveau onbewust meer trek hebt in zoeter en vetter eten (snelle energie) en je kunt je voorstellen dat je door slaaptekort meer kans hebt op overgewicht.
Tips om beter te slapen
Als je beter wilt leren slapen, kun je meer tips lezen in ons boek over een gezonde leefstijl. Ik volg ze zelf zo vaak mogelijk op en ik heb deze luilak geslapen als een roos! Als je samen met ons jouw slaapgewoontes eens onder de loep wilt nemen, kun je natuurlijk een coachingsgesprek bij ons inplannen.
Gezondheid van je personeel
Slapen heeft veel invloed op ons werk en productiviteit. Vind jij het belangrijk dat je personeel gezond is? Denk dan eens aan een workshop over slaapgedrag. Ook kun je ons boek bestellen, als leerzaam relatiegeschenk voor je personeel. In ons boek staat nog meer informatie over slaap en natuurlijk ook over andere leefstijlgewoontes.