Ciska sporten

Hoe krijg ik meer tijd en zin om te sporten en zo een fittere en productievere ondernemer te zijn?

Je kent het vast wel. Je neemt je voor om nu toch echt elke week twee keer te gaan sporten. De eerste week lukt het. De weken erna gaat het nog redelijk, maar misschien kost het je al wat meer moeite. Je onderneming vraagt tijd en dat is belangrijk (want: geld in het laatje) en die tijd spendeer je dus niet aan het sporten. En op een bepaald moment zit opeens de klad in jouw sportritme.

Ik, Ciska, herken dit zeker en probeer mezelf ook steeds opnieuw te motiveren om die regelmaat in mijn sportgedrag aan te brengen. Ik ben op onderzoek uitgegaan naar manieren om jezelf scherp en gemotiveerd te houden als het gaat over sportgedrag. Ik ontdekte verschillende manieren en kwam tot de volgende tips die ik graag met je wil delen.

Stel sportieve doelen voor jezelf

Het stellen van doelen is niet alleen iets om zakelijk te doen, het is een krachtig instrument om jezelf te stimuleren in alle facetten van het leven, inclusief sport. Definieer duidelijke, haalbare doelen voor jezelf, zowel op korte als lange termijn. Misschien wil je binnen twee maanden een bepaald aantal kilometers kunnen hardlopen of jezelf uitdagen met een nieuwe fitnesstraining. Door doelen te stellen, geef je je trainingen richting en een gevoel van prestatie wanneer je ze bereikt. Omdat ik hier zelf erg goed op ga, heb ik mezelf ten doel gesteld om in 2023 tenminste 2000 km te fietsen op de racefiets. Het is nu oktober en ik heb al bijna mijn doel bereikt! Daar ben ik heel trots op, maar ik merk ook dat daardoor mijn motivatie afneemt. Voor het laatste kwartaal ga ik mijn doel dus bijstellen, en volgend jaar mag het nog ambitieuzer!

Ken je motivatie, waarom wil jij fitter worden?

Is het om je energieniveau op te krikken, stress te verminderen of je mentale scherpte te vergroten? Door je motivatie uit te diepen, koppel je een sterke emotie aan je sportieve inspanningen. Denk maar aan de vermindering van risico op ziekte en verschillende aandoeningen of een verbetering van je geestelijke gezondheid. Misschien lukt het je om jezelf te motiveren door te denken aan het extra werk dat je kunt verzetten met al die extra energie die het sporten je oplevert. Dit emotionele aspect kan de motor zijn waar jij op gaat sporten op de dagen waarop je lastiger te motiveren bent.

Plan je sportmoment strategisch

De gedachte aan sporten kan overweldigend lijken als je al een volle agenda hebt. Maar door je sportmomenten strategisch te plannen, kun je meer tijd vrijmaken zonder dat het ten koste gaat van je werk. Overweeg bijvoorbeeld om ’s ochtends vroeg te sporten voordat je werkdag begint, of blokkeer tijd in je agenda voor een lunchworkout. Het zal je verbazen hoeveel energie je ervoor terugkrijgt.

Het is ook goed om van jezelf te weten wat voor jou een fijn moment is om te sporten. De ene persoon sport namelijk bijvoorbeeld liever in de ochtend terwijl een ander daar echt niet aan moet denken.

Zie sporten als een investering in je bedrijf

Als ondernemer ben jij het belangrijkste kapitaal van je bedrijf. Het is essentieel om in topconditie te zijn, zowel fysiek als mentaal, om effectief te kunnen ondernemen.

Het is wetenschappelijk bewezen dat regelmatige lichaamsbeweging de cognitieve functies verbetert. Door te sporten verhoog je je concentratievermogen, verbeter je je geheugen en verhoog je je creativiteit. Dit betekent dat de tijd die je investeert in sporten zich dubbel en dwars terugbetaalt in productiviteit tijdens je werkuren.

Geef geld aan uit aan sporten als teken van commitment

Dit argument ligt in het verlengde van wat ik onder het vorige kopje schreef, maar is belangrijk genoeg voor een eigen alinea. Misschien herken je het feit dat veel mensen lid zijn bij een goedkope sportschool die eigenlijk meer donateur zijn. Aan de andere kant zijn er mensen die een personal trainer hebben en daardoor elke week 2x in weer en wind staan te sporten. Het verschil? Iets waar je weinig geld aan uitgeeft is in je hoofd ook minder waard. Voor iets waar je veel geld aan uitgeeft, ben je bereid meer moeite te doen. Hoe het psychisch precies werkt weet ik niet, maar als je bereid bent geld te investeren in een duurdere gym of personal trainer is de kans op succes veel groter.

Heb je personeel? Creëer voor iedereen een gezonde bedrijfscultuur

Last but not least: als ondernemer heb je invloed op de bedrijfscultuur. Moedig je team aan om ook tijd vrij te maken voor lichaamsbeweging. Dit kan leiden tot een gezondere en productievere werkomgeving. Het stimuleren van een gezonde levensstijl onder je werknemers kan resulteren in een positieve en energieke sfeer op de werkvloer.

Goed voorbeeld doet goed volgen en je kunt er ook in je bedrijf je voordeel mee doen. Het wordt veel makkelijker om leuke uitjes en gezamenlijke teambuildings te organiseren als iedereen dezelfde mindset heeft.

Om terug te komen op de vraag uit de titel, er zijn argumenten genoeg om te gaan sporten als ondernemer. De crux zit hem ook in het vinden van jouw eigen redenen en jouw ideale moment om te gaan sporten. Ik heb mijn drive gevonden in het stellen van een sportief doel. Wil jij ook de volgende stap zetten en nu structureel gaan sporten? Schaf dan ons 7xGEZOND startpakket leefstijlcoaching aan en wij geven je de kickstart die je nodig hebt. Nu voor maar € 169 ex btw!

En tenslotte, ik denk dat ik niks vreemds beweer als ik zeg dat sporten geen luxe is maar juist een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *