7xgezond kies voor je gezondheid

Kies voor je gezondheid

Als je weet wat je wilt, kun je makkelijker kiezen. Onder het maken van een keuze ligt altijd de vraag ‘Wat wil je?’ Als leefstijlcoach loop ik er vaak tegenaan dat mensen wel graag iets willen (bijvoorbeeld afvallen, of minder last hebben van stress) maar er niet volledig voor willen gaan. Ze kiezen er dus niet voor om dit doel te bereiken. In het geval van afvallen, zijn dit de mensen die zeggen: ‘ik zou wel graag 5 kilo lichter willen zijn, maar ik ga niet op elke verjaardag het gebakje afslaan hoor’.

Daniel Ofman zegt in zijn artikel ‘willen vs kiezen’ dat door niet volledig voor iets te kiezen, je geen eigenaarschap neemt van je wens. Zo creëer je een afhankelijkheid van je wens. Het frappante is dat die machteloosheid (of die nu echt is of dat jij hem zo ervaart) zelfs tot ziekte of burn-out kan leiden omdat er energie weglekt.

Ofman geeft een stappenplan wat ik hieronder voor je samenvat.

Stap 1 Eerst het wat, dan het hoe.

Je bedenkt hoe jij het allerliefst zou willen dat een bepaalde situatie eruitziet. Denk aan de eindsituatie. Dus ga even voorbij aan allerlei praktische bezwaren, maar bedenk het eindstation. Dit einddoel maak je zo concreet mogelijk voor jezelf. Hoe voelt het, hoe ruikt het, hoe voel jij je daarbij, wie is er bij je, etc.

Stap 2 Kies vanuit jezelf

Als je je laat leiden door anderen bij het maken van jouw keuze beperk je jezelf. Deze anderen zijn ook de ‘stemmen in je hoofd’ die jou bijvoorbeeld vertellen dat je beter voor de zekerheid van een vaste baan kunt kiezen dan voor het ondernemerschap.

Probeer deze stemmen de mond te snoeren en diep van binnen te voelen wat jij het liefst wilt. Op basis daarvan maak je een creërende keuze.

Stap 3 De randvoorwaarden

Volgens Ofman moet je keuze aan een aantal voorwaarden voldoen.

Je keuze moet ten eerste onvoorwaardelijk zijn. Je gaat het doen, niet iets proberen. Proberen is niet gebaseerd op een keuze.

De tweede voorwaarde is dat je zelf invloed hebt op het resultaat. Je kunt niet voor iets kiezen waar je geen invloed op hebt, want dan maak je je resultaat afhankelijk van iets of iemand.

De derde voorwaarde is dat je je realiseert wat de consequenties zijn van je keuze en dat je die accepteert.

En tenslotte moet de keuze inclusief zijn. Je sluit geen mensen uit van je keuze. Ook niet de tegenstander of de concurrent. Dat roept namelijk weerstand en reactiviteit op en draagt daarom niet bij aan goed stromende energie.

Een voorbeeld

Stel dat je graag gezonder wilt leven. Je zou dit voor jezelf kunnen verwoorden als ‘ik wil gezonder leven’ maar let op, zo maak je nog geen keuze. Verwoord je keuze dus als ‘ik kies ervoor om gezonder te leven’.

Dit maakt gelijk duidelijk dat je dit gaat doen, niet proberen.

Je hebt ook invloed op het resultaat, want op elk moment van de dag kun je de gezonde keuze maken. Je kiest voor de trap in plaats van de lift, voor de fiets in plaats van de auto en voor een appel in plaats van een stuk chocola. Allemaal keuzes met consequenties die je dus moet dragen. Als je de goede keuze hebt gemaakt op de juiste basis, vind je het geen probleem om deze consequenties te dragen.

Tot slot

Wil jij graag gezonder leven? Verwoord het dan ook expliciet naar jezelf en je omgeving. Bepaal je doel, kies voor iets waar jouw hart sneller van gaat kloppen en ga ervoor.

Heb je een hulpmiddel nodig om steeds de juiste keuze te maken? Bestel dan ons boek en kies voor GEZOND in 7 stappen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *