afbeelding beter in balans met je hormonen 7xgezond

Ondernemer, en vaak ziek op vakantie of in het weekend?

Ik, Ciska, heb regelmatig last van migraine. Omdat ik als leefstijlcoach altijd bezig ben met het werken aan mijn eigen gezondheid, besloot ik om mezelf eens als testcase te gebruiken. Geïnspireerd door de tips in ons eigen boek over een gezonde leefstijl hield ik een paar maanden een hoofdpijndagboek bij. Zoals je wellicht weet, maakt een dagboek je bewuster van bepaalde patronen. Er vielen mij dan ook al snel twee dingen op.

Ten eerste had de migraine een relatie met mijn hormooncyclus.

Het tweede opvallende was dat ik bijna altijd migraine heb op vrijdagavond en/of zaterdag. Dat vond ik interessant omdat dat duidt op een link met mijn leefstijl, in mijn geval vooral de balans tussen werk en privé. Ik ben eens wat verder in de literatuur over de negatieve effecten van stress gedoken. Het blijkt een bekend fenomeen te zijn dat mensen ziek worden in hun vrije tijd.

Balans tussen werk en privé

Ondernemers of mensen met een drukke baan die ook thuis veel ballen in de lucht houden, worden vaak ziek in het weekend of op vakantie. Hier zijn meerdere redenen voor te bedenken. Wij noemen er hier een paar maar als jij iemand bent die hier last van heeft, zal het je helpen om op zoek te gaan naar de oorzaak van de veranderingen in jouw gezondheid. Als je die kunt achterhalen, kun je maatregelen gaan nemen waardoor dit je minder vaak zal gebeuren.

De meest voorkomende verklaring voor ziekte op vakantie of in het weekend is dat jouw lichaam de kwaaltjes gedurende de week onderdrukt. Dat gebeurt onder invloed van cortisol (het stresshormoon). Zodra je in het weekend minder cortisol aanmaakt, krijg je gelijk last van de kwaaltjes die de hele week onderdrukt zijn, zoals keelpijn of een verkouden of zelfs grieperig gevoel.

De tweede verklaring is dat je op vakantie en in het weekend gewoonweg meer tijd hebt om te voelen hoe je je voelt. Stress en werkdruk vallen weg en je hebt wat meer tijd. Oftewel, je merkt de klachten eerder op.

Tips voor een gezonde balans tussen werk en privé

Het helpt om gedurende de week jouw lichaam de kans te geven om het cortisolniveau te verlagen door de stress te verminderen. Dit kun je doen door elke dag een échte pauze te nemen. Ga even bewegen, het liefst in de natuur, want natuur en de kleur groen hebben een ont-stressend effect. Je zult trouwens merken dat het nemen van een echte pauze op de dag je meer energie geeft en je helpt om beter met stress om te gaan.

Ook helpt het om in je vrije tijd ongeveer dezelfde structuur aan te houden als tijdens werkdagen. Sta ongeveer op dezelfde tijd op, eet rond dezelfde tijd als normaal en let ook op je koffie- en alcoholgebruik. Het is namelijk aangetoond dat mensen die in het weekend minder cafeïne houdende koffie drinken dan door de week, daar klachten van kunnen krijgen.

Fitte ondernemer met gezond personeel

Ik ben uiteraard zelf ook aan de slag gegaan met deze tips, want ook ik wil graag een fitte ondernemer zijn. Mijn gezin vindt mij een beetje raar als ik op zaterdagochtend om acht uur aan het ontbijt zit, maar ik merk dat mijn lichaam er baat bij heeft. Ik heb minder vaak migraine en ook ervaar ik meer energie. Daardoor kan ik beter omgaan met stress wat weer een positief effect heeft op mijn gezondheid.

Wil jij ook meer balans en grip op jouw gezondheid of de gezondheid van je personeel, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief of boek een kennismakingsgesprek in via info@7xgezond.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *