christmas, feestdagen, gezonde leefstijl tips voor balans tussen werk en feestdagen

“Ondernemerschap in December: Een balans tussen werk en feestdagen”

December is de maand van feestelijkheden, reflectie en samenzijn. Als ondernemer kan deze periode echter ook een uitdaging vormen, met drukke werkborrels, jaarafsluitingen en sociale verplichtingen die elkaar in snel tempo opvolgen. Het is verleidelijk om je gezonde leefstijl even op een laag pitje te zetten, maar met de juiste aanpak kun je ook tijdens deze feestmaand een goede balans behouden. 

Ook voor ons is dit elk jaar weer een uitdaging. Afronden van werk, maken van plannen voor het nieuwe jaar, feestactiviteiten van de kinderen, surprises maken, borrels, diners… Het is in december écht drukker dan in andere maanden van het jaar. Inmiddels laten we ons er niet meer door gek maken. Door goed te plannen, te blijven sporten en elke dag in beweging te zijn, ja óók tijdens de feestdagen, lukt het om in balans te blijven en ook ons gewicht op peil te houden. Wij hebben enkele tips en adviezen voor jou om gezond en productief te blijven:

1. Plan je agenda strategisch

Voorkom dat het je allemaal teveel wordt door je agenda zorgvuldig te plannen. Reserveer specifieke tijden voor werkverplichtingen, maar vergeet niet ook ruimte te maken voor je beweging, ontspanning en quality time met dierbaren. Plan ook wanneer je je boodschappen kunt doen, of kunt laten bezorgen. Door je agenda op voorhand te structureren, kun je beter anticiperen op drukke periodes en stress verminderen.

2. Stel duidelijke grenzen

Als ondernemer ben je wellicht geneigd om altijd ‘aan’ te staan. In december is het echter essentieel om duidelijke grenzen te stellen. Geef jezelf toestemming om af en toe ‘nee’ te zeggen tegen sociale verplichtingen als je voelt dat je rust nodig hebt of als het werk zich opstapelt.

3. Maak gezonde keuzes

Feestelijke activiteiten gaan vaak gepaard met overvloedig eten en drinken. Terwijl het belangrijk is om te genieten, kun je ook gezonde keuzes maken. Houd ten eerste regelmaat in je eetpatroon. Sla geen maaltijden over, ook niet als je een etentje hebt. Zo zorg je ervoor dat je voldoende verzadigd blijft en niet zo snel te veel gaat eten. Kies voor vis, magere stukjes vlees, neem veel groenten en beperk de patatjes en brood tijdens diners. Wissel alcohol af met water om voldoende te blijven drinken. Genoeg water drinken zorgt er ook voor dat je minder trek hebt. Zet een kan water op tafel, ook tijdens de etentjes in december. Voel of je echt nog ruimte hebt voor een dessert en neem koffie of thee in plaats van het dessert. Ook kun je je dessert delen met een van je dierbaren.

4. Beweeg regelmatig

Beweging is een uitstekende manier om stress te verminderen en je energieniveau op peil te houden. Plan regelmatig korte pauzes in je werkdag voor een wandeling buiten of doe een korte workout. Dit helpt niet alleen fysiek, maar bevordert ook mentale fitheid. Ook tijdens de feestdagen is bewegen heel belangrijk. Vaak zitten we dan juist heel veel. Plan daarom een wandeling in met je familie of vrienden. Goed voor een frisse neus en ook een voordeel dat je dan even niet met eten bezig hoeft te zijn!

5. Slaap voldoende

Tijdens de drukke decembermaand is voldoende slaap cruciaal voor ondernemers. Goede rust bevordert scherpte, creativiteit en stressmanagement, essentieel in deze drukke periode van het jaar. Slaap verbetert ook de gezondheid, versterkt het immuunsysteem en vermindert ziekterisico. Een uitgeruste ondernemer navigeert beter door de feestelijke drukte. Je zorgt er zo ook voor dat je tijdens de feestdagen niet uitgeteld aan het kerstdiner zit.

6. Deel verantwoordelijkheden

Als ondernemer ben je waarschijnlijk gewend om veel verantwoordelijkheid te dragen, maar je hoeft niet alles zelf te doen. Delegeer taken en verantwoordelijkheden waar mogelijk, zowel op het werk als thuis. Dit geeft je meer ruimte om te ademen en te genieten van de feestdagen.

7. Reflecteer en stel doelen

Neem de tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar en stel doelen voor het komende jaar. Dit helpt niet alleen om je focus scherp te houden, maar het geeft ook een gevoel van voldoening en richting. Plan momenten van reflectie in je agenda om bewust stil te staan bij je successen en leermomenten.

Als ondernemer kun je de decembermaand met vertrouwen doorkomen door vooruit te plannen, grenzen te stellen en gezonde keuzes te maken. Balans is de sleutel en door zorgvuldig om te gaan met werkverplichtingen en feestelijke activiteiten, kun je je fit en energiek blijven voelen. 

Geniet van de feestdagen, vergeet niet goed voor jezelf te zorgen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *