Slapen is het fundament van je dag. Daar zijn wij heilig van overtuigd. Want hoe je je voelt overdag, begint bij de nacht ervoor. Tijdens je slaap laad je jezelf op. Je herstelt, verwerkt, en tankt bij voor een nieuwe dag. Maar wat als dat slapen ineens niet meer vanzelf gaat?
Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang slaapproblemen. Soms weten ze niet eens dat ze in de overgang zijn – en toch merken ze dat er iets schuurt. Zo kwam Tessa (45) in de praktijk bij Mieke met vage klachten. Ze voelde zich onrustig, snel emotioneel en had het idee dat ze zichzelf niet meer herkende. Maar het meest frustrerende? Ze sliep al maanden slecht. Terwijl haar kinderen al lang uit de luiers waren en ze dacht dat die gebroken nachten tot het verleden behoorden, lag ze nu vaak uren wakker. Plafonddienst, zoals ze het zelf noemde.
Waarom slapen tijdens de overgang zo lastig kan zijn
Slaapproblemen in de overgang komen vaak door een combinatie van factoren: hormonale schommelingen en daardoor nachtelijk zweten, maar ook toegenomen stress of veranderingen in stemming. En die klachten komen niet altijd ineens of allemaal tegelijk. Vaak sluipen ze erin, net zoals bij Tessa. Dan denk je eerst nog: Ach, het zal de drukte zijn, of misschien toch die koffie te laat op de dag. Tot je merkt dat het geen toeval meer is.
Wat kun je doen om beter te slapen tijdens de overgang?
Je kunt niet alles controleren wat er ’s nachts gebeurt, maar je kunt wel invloed uitoefenen op je slaapgewoontes. Kleine aanpassingen kunnen al veel verschil maken:
Creëer een rustgevende slaapomgeving
Zorg dat je slaapkamer donker, stil en koel is. Veel vrouwen slapen onrustiger door nachtelijk zweten, en een frisse ruimte helpt dan echt. Woon je langs een drukke weg? Dan kunnen oordoppen of een rustgevend achtergrondgeluid helpen.
Houd regelmaat aan
Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op, ook in het weekend. Een consistent slaapritme helpt het lichaam om een natuurlijk slaap-waakritme te behouden. Saai? Zeker. Maar voor een goed slaapritme geldt: saai is goed! Je lichaam went namelijk aan dit ritme en weet daardoor precies wat de bedoeling is. Daarom moet je je slaapkamer ook niet gebruiken als werkplek. Dan ga je die ruimte namelijk associëren met werken in plaats van slapen. Dat heeft een negatief effect op de kwaliteit van je slaap.
Meer weten of iets doen met dit onderwerp?
Wil je praktisch aan de slag met je slaap en overgangsklachten? Meld je dan aan voor onze online cursus Overgang en Leefstijl vol tips en inzichten.
Werk je met andere vrouwen samen? Of ben je leidinggevende? We bieden ook workshops aan waarin we het taboe rondom de overgang doorbreken. Met kennis, humor en vooral veel herkenning. Ook voor teams en leidinggevenden. Wil je hierover sparren? Neem dan contact met ons op.