ondernemen en gezonde leefstijl

Stress verminderen als zelfstandig ondernemer: Verbinding als het geheime wapen tegen eenzaamheid.

Kinderen naar school, man de deur uit naar zijn werk, ik zet een kop koffie en kruip achter mijn computer… Zo ging het een paar jaar op dagen dat ik geen cliënten zag en geen workshops gaf. Ik voelde me soms best alleen en onzeker. Als zelfstandig ondernemer kan de eenzaamheid soms overweldigend voelen en leiden tot stress. Ik heb gemerkt dat ik het heel fijn en nuttig vind om mensen om me heen te hebben waarmee ik kan sparren op zakelijk niveau, maar ook kan delen hoe mijn weekend was. In dit blog delen we de redenen waarom eenzaamheid stress kan veroorzaken en waarom het belangrijk is om verbinding te zoeken als middel om stress te verminderen. Het creëren van een netwerk om je heen kan een grote rol spelen bij het voorkomen van stress en het bevorderen van jouw balans en welzijn als zelfstandig ondernemer. 

Gebrek aan sociale interactie

Als zelfstandig ondernemer is het gemakkelijk om jezelf te verliezen in de dagelijkse taken en uitdagingen van je bedrijf. Het kan zijn dat ‘contact’ op sommige dagen soms alleen bestaat uit gesprekken met je planten, die helaas niet veel zeggen. Dit kan resulteren in een gebrek aan sociale interactie, wat gevoelens van eenzaamheid en stress kan veroorzaken. Ook het ontbreken van collega’s of een team om mee samen te werken, kan het gevoel van eenzaamheid versterken. Het is daarom zinvol om op zoek te gaan naar een partner in crime. Iemand om mee te sparren, te lachen en je successen mee te vieren. 

Beperkt professioneel netwerk

Een van de uitdagingen bij zelfstandig ondernemers is het beperkte professionele netwerk. Het kan moeilijk zijn om nieuwe contacten te leggen en een netwerk op te bouwen dat ondersteuning en zakelijke kansen biedt. Een gebrek aan een divers netwerk kan een gevoel van eenzaamheid versterken, omdat er geen gelijkgestemde mensen zijn om ideeën mee uit te wisselen, feedback te ontvangen of samen te werken aan projecten. Door je aan te sluiten bij een ondernemersnetwerk dat bij je past krijg je het gevoel dat je weer ergens bij hoort. Zo kun je connecties opbouwen, zakelijke kansen ontdekken en elkaar ondersteunen bij de uitdagingen die je tegenkomt.

Emotionele uitdagingen

Eenzaamheid brengt soms emotionele uitdagingen met zich mee. Als zelfstandig ondernemer draag je veel verantwoordelijkheid en maak je in je eentje moeilijke beslissingen. De twijfels, angsten en ups en downs van het ondernemerschap kunnen je soms overvallen. Het ontbreken van emotionele steun en begrip kan leiden tot stress, angst en zelfs depressie. Het is zinvol om deze gevoelens te delen met je partner of een goede vriend of vriendin of iemand uit je netwerk. Door het te delen kan het je stress verminderen. Ook kan het je helpen om (zakelijke) wandel- of lunchafspraken te maken. Zo spreek je nog eens iemand anders dan je plant.

Gezondheidsrisico’s

Langdurige stress door eenzaamheid kan serieus schadelijk zijn voor je gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat eenzaamheid kan leiden tot een verhoogd risico op aandoeningen zoals depressie, hartziekten, een verzwakt immuunsysteem en slaapproblemen. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: ga netwerken en samenwerken! Samen kun je elkaar motiveren om gezonde gewoonten te creëren, zoals regelmatige pauzes nemen, samen sporten en lachen. 

Dus onthoud, als zelfstandig ondernemer is het belangrijk om niet alleen je bedrijf te laten groeien, maar ook je sociale kring. Breng wat meer kleur in je leven door verbinding te maken met mede-ondernemers, deel te nemen aan netwerkevenementen en een coach of samenwerkingspartner te vinden die je kan helpen om je stressvolle ondernemersleven te veranderen in een uitdagend en zinvol ondernemersleven. 

En wat er voor mij veranderd is? Ik ben gaan samenwerken met Ciska! Ons gezamenlijke avontuur heeft mijn leven als ondernemer veranderd. We sparren elke week op een vaste dag over ons bedrijf. Maar er is ook altijd tijd voor een gezellig praatje en voor even stoom afblazen. Dit maakt dat we met meer energie aan de slag gaan en makkelijker besluiten nemen. Maar ook peppen we elkaar op als het even lastig is.

Samen kun je de stress verminderen, succes vieren en elke uitdaging met vertrouwen aangaan. Een gezond en gelukkig leven als ondernemer is binnen handbereik!

Wil jij een betere balans en daardoor minder stress? Klik hier voor de mogelijkheden. Of download onze gratis tips voor een betere balans tussen werk en privé. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *