Gezonde en veilige werkomstandigheden zijn essentieel om langer gezond te kunnen doorwerken. Ziekteverzuim is hoog maar dat wil iedereen graag veranderen. En daarom moet aandacht voor gezonde leefstijl veel vaker op de agenda van de werknemer komen te staan.
Zorgmedewerkers staan onder druk
Werk je in de zorg? Misschien herken jij jezelf wel in het verhaal van Janny: Janny stopt nog gauw haar laatste hapje brood in haar mond en staat dan op om het alarm uit te zetten. Een van de bewoners in haar unit heeft op het alarmknopje gedrukt. De bewoners die samen eten zitten nog aan tafel, en Janny hoopt dat dat nog even zo blijft zodat zij het alarm kan opvolgen. Haar collega is ziek dus ze staat vandaag alleen op de groep.
Janny doet dit werk al 19 jaar met veel plezier. Maar de laatste tijd valt het haar wel zwaar dat ze op het werk nooit meer een echte pauze heeft. Zelfs de eetmomenten zijn met de cliënten. Na haar dienst moet ze dan nog even de belangrijkste gebeurtenissen in het overdrachtsdocument noteren, want daar is tijdens de dienst bijna nooit tijd voor.
Een slechte zaak
Binnen veel organisaties in de zorg, maar ook daarbuiten, gaat het zo. De pauze, hét moment op de dag waarop je even tot rust kan komen, ontbreekt. Wij vinden het zeer kwalijk dat Janny geen tijd heeft voor een fatsoenlijk ontspanmoment. In deze huidige maatschappij met personeelstekorten praten we dit vaak goed, maar dezelfde personeelstekorten maken het nog belangrijker om zuinig te zijn met personeel. Natuurlijk is het van toegevoegde waarde om met de bewoners mee te eten. Dat geeft een huiselijke sfeer en daar heeft iedereen baat bij. Maar het moet niet zo zijn dat dat ook meteen de pauze van de medewerker is.
Het gekke is dat we steevast dezelfde argumenten krijgen als we dit met medewerkers bespreken. De gelatenheid spat ervan af. We krijgen vaak een van deze reacties:
- Tja, de werkdruk is gewoon hoog in de zorg.
- Ach, dat is nou eenmaal zo.
- Ik weet ook niet wat ik eraan kan doen.
- ‘Ze’ weten het wel, maar ze doen er niets aan.
De werkdruk is inderdaad hoog. Dat is helaas een gegeven in de huidige tijd. Maar dat moet geen excuus zijn om geen verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid te nemen. Als je zelf de regie niet pakt, doet niemand het.
Gezondheid is je eigen verantwoordelijkheid
Het vreemde is namelijk dat wij vaak van HR-managers of preventiemedewerkers horen dat de animo zo laag is voor leefstijl-bevorderende activiteiten zoals workshops of coaching. De oorzaak is lastig te achterhalen maar er wordt wel gezegd dat medewerkers hun gezondheid een privéaangelegenheid vinden. Het wordt niet op prijs gesteld dat de werkgever zich daarmee ‘bemoeit’.
Toch zeggen wij: die bemoeienis is niet alleen gewenst, maar zelfs noodzakelijk. Het is goed als de werkgever met de werknemer in gesprek wil gaan over gezondheid en wat de werknemer nodig heeft om goed voor zichzelf te kunnen zorgen.
Enerzijds zouden medewerkers de regie moeten pakken over hun eigen gezondheid, maar anderzijds moet een goede gezondheid ook vanuit het werk gestimuleerd worden.
Een reden daarvoor is dat personeel steeds schaarser wordt. De werkgever mag daarom van de medewerker verwachten dat hij goed voor zichzelf zorgt omdat de (financiële en praktische) lasten bij uitval en verlies van productiviteit voor een groot deel bij de werkgever terechtkomen. Het is dus belangrijk dat medewerkers langer gezond aan het werk kunnen zijn. Om dat te kunnen, moeten medewerkers beter voor zichzelf zorgen.
Daarnaast is het zo dat – als de medewerker beter voor zichzelf zorgt en bewuste keuzes maakt, hij of zij ook weerbaarder wordt op de werkvloer. Deze weerbaarheid verhoogt de belastbaarheid waardoor je makkelijker om kan gaan met werkdruk. Dit zal ook het werkplezier verhogen.
Een ander voordeel van een regelmatig gesprek over gezondheid is de verbeterde werkrelatie. Door regelmatig te spreken over en gezamenlijk te werken aan de ideale werkomstandigheden past het werk steeds beter bij de medewerker. En hoe beter je werk bij je past, hoe leuker je werk wordt.
Ga het gesprek aan op je werk of daarbuiten
Daarom zeggen wij tegen de werknemer: Ga het gesprek aan over jouw leefstijl in relatie tot jouw werk. Aan de medewerker vragen wij: Wat zou jij anders willen? Waarmee wil je aan de slag? Wat heb je nodig om met meer balans aan het werk te gaan?
Wil je dit gesprek eens voorbereiden met een buitenstaander? Neem dan contact op met ons!
Win-winsituatie
Aan de werkgever adviseren wij: creëer een win-winsituatie met meer werkplezier en duurzaam inzetbaar personeel. Ga een gesprek aan met je medewerker over waar de behoefte ligt. Dat dit leidt tot een betere bedrijfsvoering en een gezonder bedrijf hoeven we geen manager uit te leggen.